Skip to main content

Kişisel Asistan Teknolojisi

İlk araştırma ve uygulama yazı dizimden herkese merhabalar. Bu ve bundan sonraki yazılarımda amacım elimden geldiğince yapay zeka araştırmaları ve uygulamarı yapıp yayınlamak.

İlk olarak yapay zeka ile birleştirilen kişisel asistanlar teknolojisi nedir ondan bahsetmek istiyorum.

Peki Nedir Bu Kişisel Asistan ?

Vikipedia’ya göre : Belirli bir göreve veya şahsa hizmet verebilen yazılımlardır. Bu hizmetler, kullanıcı girdisine, konuma ve çeşitli çevrimiçi kaynaklardan gelen bilgilere erişme becerisine dayanır. Yani bizim takvimimizi düzenleyen, işlerimizi kolaylaştıran ve yeri geldiğinde eğlendiğimiz yazılımlardır.

 

Apple – Siri , Google – Google Home, Amazon – Alexa, Microsoft – Cortana bunlar tanınmış kişisel asistan yazılımlarından bazıları.

ve tabi hepimizin hayran olduğu Jarvis

Şimdi işin biraz daha derinine girelim.

Mobil cihazlar için akıllı kişisel asistan teknolojisi, uygulama programlama arabirimleri (API) ve mobil uygulamaların çoğalmasıyla sağlanıyor. Büyük firmalar dışında birçok bağımsız geliştiricinin yapmakta olduğu kişisel asistanlar hali hazırda mevcut. Fakat bu tür yazılımların tek eksik yönü, kullanıcıdan gelen bir kerelik belirli görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Yani Jarvis gibi asistanlar için biraz daha beklememiz gerekecek ama gelişme sürecinin hızına bakarsak, bu sürenin çok kısa olacağına eminim.

API NEDİR ?

Application Programming Interfaces (Uygulama Programlama Arayüzleri) iki veya daha fazla yazılımın veya veritabanlarının sorunsuz çalışmasını ve birbirleri arasında tanımlamış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş yapılardır. API’nin en büyük avantajı açık kaynak ve geliştirilebilir olmasıdır. Aslında bakacak olursak aralarında ufak tefek farklar olsa da Web Servislerinin modern yüzü diyebiliriz.

Geliştirdiğimiz API’ye kullanım izni verdiğimiz zaman, yazılım geliştiriciler onlara sağladığımız imkanları farklı şekillerde de kullanarak ürün geliştirir ve dolaylı yoldan bizim de gelişmemize aracı olurlar. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Yapılan işin özü aslında budur. Bilgi paylaşımı.

 

Yazıma Google’ın geliştirdiği Google Home ile veda etmek istiyorum. Bir sonraki yazımda artık kod yazmaya başlayacağız.

Hoşçakalın.

 

The following two tabs change content below.

Şahin Can

Latest posts by Şahin Can (see all)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.